Orta Anadolu'da yaşayan Hititlerin üzümlerinin özelliği ve tatlılığı, bağlarının zenginliği ve bolluğu nedeniyle şarabın ilk üretildiği yer olarak Orta Anadolu'yu gösteriyor. Şarap,berrak ve parlak bir görünümde olmalıdır.Cins ve tiplerine göre şarap en uygun renkte olmalı.Şarap rengi tazelik,olgunluk ve eskilik derecesini gösterir. Normal rengi sarımsı ve yeşilimsi olan genç ve beyaz şaraplarda renk, dinlenme sonucu koyulaşır,zamanla altın sarısına döner. Kırmızı şaraplar önce koyu ahududu rengindedir,zamanla renk sırasıyla nar kırmızısı, yakuti ve kiremit rengini alır, sonra da soğan kabuğu renginde gölgelenir.
Bu tür gıda olan şarap; vitamin, demir, potasyum gibi element ve minarelleri içerdiğinden sağlıklığa faydası olan bir içicektir.
Kırmızı şarap, 18-20 derece arasındaki sıcaklığında içilmelidir.Oda sıcaklığında içilen kırmızı şarap, içim süresinde bardakta ısınma korkusu olmadığı için beyaz şaraba göre daha büyük kadehlerde içilir. Beyaz şarap 5-10 derece sıcaklıkta içilir.Şarap, gereğinden fazla ısıtılır veya soğutulursa, içinde bulunan koku ve tat mantar açıldığında yok olur. Şarap kovalarında servise sunulan beyaz şarap, soğutulup istenen derece olunca değer kazanır.
Unutmadan şaraba buz atılmamalıdır.En iyi soğutma nasıl olacak diyorsanız,her tarafına temas eden kırık buzla dolu olan şarap kovasıdır.
Gastronomi uzmanları "roze" ve "pembe" diye adlandırılan şarabı ise, yemeklerden sonra, ordövler veya meyveler eşliğinde içilmesinin daha uyumlu olduğunu belirtiyorlar.
Şarabı anlatmak bitmez ama şimdilik bu kadarını paylaşıyorum.
Şarabı Hayyam güzel anlatmış haydi gelin bir şiiriyle yazımı sonlandırayım :)
Hele bir güzelle içersen daha bir hoş
Harammış şarap,olsun bana göre hava hoş
Hem bana sorarsan haram olan herşey hoş
Blush içeceksin anacim mis gibi
YanıtlaSil