21 Eylül 2013 Cumartesi

ÇAY

Nedir çay?
Keyifle sohbetlerin yapıldığı içimizi ısıtan sıcacık bir içecek.
Çayın kökenine inecek olursak taaa Çin'e dayanıyor.Daha sonra Avrupa,Hollanda,Fransa çay üretimine öncülük eden ülkeler arasındadır.
İnternette gezinirken okuyup yeni duyduğum bilgiyi de aktarmadan geçemeyeceğim :)

'Thomas Lipton’un ilk dükkânı da 1871 yılında, İngiltere / Glasgow ’da hizmete girer. 1890 yılına gelindiğinde Thomas Lipton, Seylan ’da ilk çay tarlasını satın alır. Hindistan’dan getirilen çay tohumları 1903 yılından itibaren Kenya ’da yeşermeye başlar.Amerika’da, sıcak havalarda çay satmakta zorlanan Richard Blechynden , çayı soğuk halde sunmayı akıl eder. Amerika kökenli Ice Tea kavramı da işte bu tesadüfle doğar. Poşet çayın keşfi ise 1908 yılında gerçekleşir.Üst sınıflara hitap eden pahalı bir içecek olmaktan uzaklaşarak gitgide herkes tarafından tüketilen bir içecek haline gelen çay, çeşitli yeniliklerle birlikte gelişmeye devam eder'.

Çay işlenmiş yapraklarının kaynatılmasıyla ya da haşlanmasıyla elde edilen içecek türüdür.Türkiye'de çay, sadece Gürcistan sınırından başlayan ve Fatsa'ya kadar uzanan alan içerisinde yetiştirilebilmekte.

Türkiye'de yaygın olarak Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.Türk usulü içimi de ince belli cam bardakta içilmesiyle pek leziz hale gelmektedir.
5 çayına hazırız ;)

Eee nasıl yapıyoruz çayımızı :)
Çay demliğe kişi başına bir yemek kaşığı çay  koyulur. Çayın seviyesini geçecek şekilde demliğe oda sıcaklığında su koyulur. Demliğin altındaki çaydanlık su ile doldurularak kaynamaya bırakılır. Kaynama noktasına ulaştığında altı kısılır ve 5 dakika sonra kaynar sudan demliğe demlikteki su kadar daha su ilave edilir. 5 dakika daha beklenir. Çay bardaklarına isteğe göre yarım dem, yarım kaynar su koyularak servise sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder