23 Ekim 2013 Çarşamba

'Rakı 'bu başka bir şey değil !!

Güneşi hiç Rakıyla batırmamışsan,
ilk kadehi sağlığa,
Ikinciyi dostlara derken yudumlarımızı alır ve masada ki bol sohbet eşliğinde unutulmaz günler yaşatır bize RAKI :)


Damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan bir tür içkidir.Osmanlı Döneminin son zamanlarında üretilmeye başlamıştır.Anadolu'da içilen yaygın bir içki haline gelmiştir.
Bazı kaynaklarda rakı kelimesinin sözcük anlamı damıtılmış olan Arap arak içkisinden gelmektedir.Bazılarında ise ismini razaki üzümünden ya da kımızdan elde edilen arik'den almıştır.
Eee hangi ülke de nasıldır rakılar :)

Bulgaristan'da sert ve etkili meyve rakıları vardır. Su katınca beyazlamayan sarımtrak renklidir ve genellikle erik ve üzümden yapılır. Bulgar rakısı piyasada Mastika, Targovitsche ve Pechterska isimleriyle bilinir. %37 alkol oranına sahip olan bu rakılar Türk rakısına kıyasla daha tatlı, çabuk sarhoş yapar.
Yunanistan'da ise yaş üzümden üretilen benzer bir içkiye uzo; anasonlu ve kurum üzüm sumasından yapılan sert tadlı bir içkiye ise Tsipouro denir. Sakız aromalı uzo'ya ise "mastik uzo" denir. Türk rakısı, kullanılan anason çeşidinin daha az olması ve genelde alkol oranının fazla olması ile uzo'dan ayrılır.
Makedonya'da üzümden ve anasonsuz olarak sarı ve beyaz çeşitleriyle üretilir ve mastika denir. Türkiye'de özellikle Akdeniz bölgesinin doğusunda üretilen boğma rakıyla benzerlikler göstermektedir. Makedonya'daki Türkler arasında ise sarı rakı popülerdir. Sarı rengini meşe fıçısından ya da içerisine renk ve aroma versin diye atılan meşe çubuklardan alır. Arnavutluk'da ise Makedon rakısına benzer anasonsuz olarak üretilir ancak sarı olanı popüler değildir.
Balkan ülkeleri dışında Fransaİspanya ve Portekiz'de bu içkinin genel adı anis veya pastis'tir. Aynı rakıda olduğu gibi sulandırıldıklarında kirli sarı-beyaz renk alırlar. İtalya'da sambuca ve Slavcada ise düziko denir.
Rakı ile bir çok video var bunlardan unutulmaz olanı yeni rakı reklamlarıdır :)
Son olarak;Rakı aşk ile içilir.
Şişenin dibini görene kadar güzelsin sonrası zaten hep rakı!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder