29 Ekim 2013 Salı

...Pratik Bilgiler...

Bak bakalım neler varmış burda...

1- Turşunuzun daha lezzetli olması için kurarken bir miktar şeker ilave edin.
2- Patlıcanların daha az yağ çekmesini sağlamak için kızartmadan yarım saat önce doğrayıp tuzlu suda bekletin.
3- Kek yaparken yumurtalarınızın oda sıcaklığında olması kekinizin daha çok kabarmasını sağlayacaktır.
4- Turşunuzun çabuk yumuşamaması için kurarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın.
5- Kekinizin kalıptan çıkartırken dağılmaması için oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.
6- Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça soyulmuş çiğ patates atın, fazla tuzu alacaktır.
7- Mayonez hazırlarken tutması için hep aynı yöne doğru çırpın.
8- Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
9- Soğanlarınızı buzdolabında muhafaza ederseniz, doğrarken daha az gözleriniz yaşaracaktır.
10- Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya batırıp çıkartın, ince bir çizik attıktan sonra bıçağın tersini domatesin yüzünde gezdirin.
11- Pilavınızı tekrar ısıtırken, pilav tencerenizi su dolu daha geniş bir tencerenin içine oturtarak kaynatırsanız pilavınız ilk hazırladığınızdaki gibi tazeliğini koruyacaktır.
12- Reçel yaparken sert meyveleri önceden yumuşaya kadar kaynatmazsanız, reçeliniz kıvam aldığında meyveler sert kalır.
13- Turşunuza lezzet katmak için kurarken 2-3 kereviz sapı ekleyebilirsiniz.
14- Çatlamış yumurtayı dağıtmadan haşlamak için haşlama suyuna 1 yemek kaşığı sirke eklemeniz yeterli.
15- Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırdıysanız içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Bir süre pişirdikten sonra patatesleri alın, bu sayede fazla tuzun bir kısmını alabilirsiniz.
16- Soğan kavururken pembeleşmesi için bir miktar tuz ilave edebilirsiniz.
17- Kızartma yaparken tavadaki yağın sıçramaması için içine bir miktar tuz atabilirsiniz.
18- Sosisleri çatlamadan kızartmak için kızartmadan önce bıçakla 1-2 çizik atın ya da bir kaç yerinden çatal ile delikler açabilirsiniz.
19- Mısır haşlarken tuz atarsanız mısır sertleşir, bu nedenle mısırı haşladıktan sonra tuzlayın.
20- Haşlanmış mısırın daha lezzetli olması için haşlama suyuna bir miktar toz şeker atın.
21- Bayat ekmeklerinizi galeta unu hazırlayarak değerlendirebilirsiniz. Bunun için fırında kızartıp rondoda çekmeniz yeterli.
22- Kuru kahvenizin ilk günkü tazeliğini koruması için metal ya da cam bir kavanozda muhafaza etmeniz, muhafaza edeceğiniz kaba 1 adet kesme şeker atmanız yeterli.
23- Pişireceğiniz mantarların kararmaması için yıkadıktan sonra limonlu suda bekletmeniz yeterli.
24- Karnabaharın rahatsız edici kokusu gidermek için haşlarken içine bir miktar süt ekleyebilirsiniz.
25- Kurduğunuz turşunuzun içinde organizmaların oluşmasını önlemek için kullanacağınız miktarda suyu önceden kaynatıp soğutun.
26- Bayatlamış ekmeklerinizi değerlendirmek için dilimleyip üzerine zeytinyağı ve sarımsak sürerek fırınlayın, yemeklerle servis edin.
27- Şekerlenen balı eski haline getirmek için kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletin, kısa sürede eski halini aldığını göreceksiniz.
28- Pişirdiğiniz kekin kalıba yapışmaması için hamuru dökmeden önce kalıbı yağlayın sonra bir miktar un serpin.
29- Turşunuzun aromasını arttırmak için kurarken 1 avuç kişniş tohumu ekleyin.
30- Ciğer kızartması çok çabuk sertleşebilir, bunu engellemek için una bir miktar karbonat eklemeniz yeterli.
31- Yumurta aklarını çırparken sulanmaması için kullandığınız ekipmanın kuru olmasına dikkat edin.
32- Tuzluğunuzun içindeki tuzun rutubet yapmaması için içine bir miktar pirinç atın.
33- Turşuluk malzemelerin taze ve ezik olmamasına özen gösterin, bu sayede hem daha lezzetli olacaktır, hem de daha uzun süre dayanacaktır.
34- Hamur işi yaparken tüm malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
35- Böreğinizin daha lezzetli olması için döşedikten sonra 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
36- Kurabiye yaparken hamur ısınıp yumuşadıysa streç filme sararak 15-20 dakika buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
37- Fırında tavuk pişirirken fırın poşeti kullanırsanız tavuğunuz kendi suyunda pişerek daha da lezzetli olacaktır.
38- Fırın poşetinde pişirdiğiniz tavuğun içine 1 adet soğan atarsanız rahatsız edici kokusunun kaybolduğunu göreceksiniz.
39- Pişireceğiniz etin daha yumuşak olması için 1 gece önceden süt ve zeytinyağı ile marine edebilirsiniz.
40- Patatesleri kızartırken birbirine yapışmasını istemiyorsanız dilimledikten 2-3 su yıkayıp süzülmeye bırakın.
41- Pilavınızın daha beyaz olmasını istiyorsanız pişirirken içine 1-2 damla limon suyu damlatın.
42- Pilavınızın lapa olmasını istemiyorsanız nişastası gidene kadar 2-3 su yıkayın, daha sonra süzün.
43- Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura bir miktar patates püresi ekleyebilirsiniz.
44- Böreğinizin nar gibi kızarmasını istiyorsanız üzerine bir miktar yoğurt sürebilirsiniz.
45- Haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıpları içinde dondurabilir, daha sonra yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
46- Pişirdiğiniz kekin iyi kabarmasını istiyorsanız, ilk 20 dakika fırınınızın kapağını açmayın.
47- Hazırladığınız kekte çökme olduysa krema ile kaplayarak kusurları gizleyebilirsiniz.
48- Reçelinizin küflenmesini önlemek için pişirirken içine küçük bir parça tereyağı atabilirsiniz.
49- Reçelinizin marmelat gibi olmaması için seçtiğiniz meyvelerin çok olgunlaşmamış olmasına dikkat edin.
50- Turşunuzun üzeri küfleniyorsa küfü kevgir ile alın, üzerini kaplayacak kadar zeytinyağı ilave edin. 

İSTENMEYEN KOKULARDAN KOLAYCA KURTULUN
- Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.
- Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.
- Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de köt- kokmadığını farkedeceksiniz.
- Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.
- Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
- Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.
- Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.
- Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.
- Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.
- Balık kızartırken çıkan köt- kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın. Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz.
- Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı köt- kokuyu önlemiş olursunuz.
- Yanmış süt kokusunu yok etmek için tencerenin üzerine ıslak bir bez koyun. Daha sonra bezi tencerenin üzerinden kaldırıp, durulayarak tekrar tencerenin üzerine örtün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.
- Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın.
- Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun.
- Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın.
- Elden sarımsak-soğan kokusunu çıkarmak için; eller sabunla yıkandıktan sonra, metal bir yemek kaşığını elinizde tutup musluk suyunun altında bir süre bekletmek faydalı olacaktır.

Kolay gelsin ;)

1 yorum: