12 Ocak 2014 Pazar

Muskatlı Et ve Çıtır Patates Kızartması


Muskatlı yemek yapıyorsak bu bitkinin ne olduğuna bir gözatalım.

Hintcevizi, Molucca Adası'nda yetiştirilen ve yaprak dökmeyen Myristica fragrans bitkisinin tohumudur.
Bu ağacın meyvesinin içinden hem hintcevizi alınır,hem de kabuğu öğütülerek hoş kokulu bir baharat elde edilir. Endonezya'da yetiştirilmektedir.
Tadı oldukça sert olduğundan en ince rendeden geçirilir. Zaten çoğunlukla rendelenmiş biçimde satılır. Romalı filozof Pliny, birinci yüzyılda hintcevizinden bahsetmiştir.
Hindistan edebiyatında ise; hintcevizinin ağız kokusuna, baş ağrısına ve soğuk algınlığına iyi geldiği söylemektedir. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Serin, kuru ve karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir.
Sebze,et ve keklerde rahatlıkla kullanıp tat veren bir baharattır.

Gel gelelim bugün ki yemeğin ustasına :) Mert Usta! nam-ı değer sevdicek Mirt.Lezzet için çok teşekkür ediyor,devamlarını bekliyoruz.

Yemeğimize gelince,ihtiyaçlarımız şunlar: Julyen doğranmış et,zeytinyağı,
sarımsak,karabiber,krema ve muskat.
Bir de yanında patates ama nasıl olacak artık tarifi verelim çok acıktık :)

Akşamdan etimizi marine ediyoruz ki etimizin lezzeti artsın,kurumadan pişmesini sağlayalım.Bir kabın içinde zeytinyağ,sarımsak ve karabiberi karıştırıp etimizin üzerine döküyoruz ve beklemesi için bırakıyoruz.
Akşamdan marine ettiğimiz etimizi pişirmek için tenceremize koyuyoruz.Üzerine kremamızı ve muskatı(fazla koymayalım) koyup,pişmeye bırakıyoruz.
Etimizin pişmesini beklerken yanına garnitürümüzü yapmak için hazırlanıyoruz.
Patatesleri rendeliyoruz.Nişastası akana kadar iyice yıkayalım.Üzeri geçecek şekilde su koyalım yeteri miktarda tuz koyup bir süre bekletelim.Suyunu tamamen süzelim.Zeytinyağda bir güzel kızartalım.

Etlerimiz piştikten sonra,çıtır patatesimizle servis edelim.
Sevdiceklerinizle musmutlu sofralarda afiyetle yemekler yemeniz dileğimle afiyet olsun.



2 yorum:

  1. var ya bu tarife de bayıldım.. zaten muskat çok yakışıyor yemeklere :9 bir de bulgur pilavına koymayı dene... enfes oluyor..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmez miyim Bulgur Pilavini yazmistim tariflerimde var ;) ilk sende yemistim ozgenos :)

      Sil