fırında,tepside pişirilmesiyle hazırlanan yiyecektir.Ekmek yapımında 3 ana başlık vardır.Bunlar;
Yoğurma
Mayalanma
Pişirme'dir.
Yoğurma unu hamura çevirir.Mayalanma hamuru ekşitip,kabartır.Pişirme kısmında da ekmek haline gelir.
Taze ekmeğin sinirimi oldukça zordur.Ekmek fırında çıktıktan 6 saat sonra tüketilmesi önerilir.Ekmek durdukça kendiliğinden sertleşir,bayatlar.
Pişirmeye göre ekmek,ev ekmeği ve fırın ekmeği olarak iki çeşittir.
Ev ekmeği, hamuru evlerde elle yoğrulan, saçta, tandırda veya ilkel fırınlarda pişirilen ekmeklerdir. Saçta pişirilen ekmeğe bazlama ve yufka denir. Tandır ekmeğinin en yaygın şeklipide'dir. Ev fırınlarında ise daha çok somun yapılır. Güllâçlar ise mayasız ekmekten yapılır.
Fırın ekmeği, şehir ve kasabalarda, ordu birliklerinde, klasik odun fırınlarında yapılan ekmektir. Fırın ekmeğinin en yaygın şekli, altı düz, üstü bombeli, değirmi bir ekmek olansomun'dur. Somun, francala biçiminde uzun olarak da yapılır.
Hele ki sıcak sıcak fırından çıkan ekmek harika yenilir hatta abartıp bir oturuşta oldukça çok tüketiriz.Fazla değil!Azı karar çoğu zarar ;)
Sevgilerimle..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder