24 Kasım 2013 Pazar

Aşure Zamanı Haydi!!!!!

Annemin yaptığı aşurenin üstüne yoktur.Eee elini bana verdi bende onun izindeyiz :)

Aşure, (Aşura) Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Sözcüğün Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir. Bu olaylar saygın hadis kitaplarının hemen hepsinde geçmektedir.Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.


Akşamdan 2 su bardağı aşurelik buğdayı ve yarım su bardağı pirinci iyice yıkayalım.Tencerede 20-25 dakika kaynat.Üzerine büyük su bardağı dolusu soğuk su bardağı koyup altını kapatalım ve sabaha kadar bekletelim.

Ertesi gün soğuk su ilave edip buğdayın yumuşaması sağlanır.Buğday kıvamını bulunca ayrı ayrı tencerelerde haşlanan 1 bardak kuru fasulyeyi,1 bardak nohutu koyalım.İçine portakal kabuğu rendesi koyuyoruz.Daha sonra haşladığımız yarım su bardağı üzümü,10 tane dörde böldüğümüz kayısıyı üzerine koyuyoruz.5 su bardağı şeker ilave diyoruz.Haşlanan dörde böldüğümüz 8 tane inciri ilave edin(Şekerden sonra inciri koyallım,çünkü kararmaması için)

Üzerine vanilya koyup,altını kapatalım.Kaselere koyup süslemeleri yapıp servis edelim.

tüm dostlara dağıtalım,ağzımız tatlansın.Afiyet bal şeker can olsun ;)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder