11 Şubat 2014 Salı

Antakya Lezzetinden Vanilyalı Kabak Tatlısı



Gelelim menümüze;bugün sizlere Antakya yöresine ait bir tat buluşturacağım.Haydi koşunnnnn!

Meşhur Antakya kabak tatlısı yapmak için toz şeker, su, limon suyu ve kireç suyuna ihtiyaç vardır. Kirecin taş kireç olmasının veya toz kireç olmasının önemi yoktur, yeterki kireç sönmemiş kireç olsun. Kireç su ile karıştırılırsa sönmüş kireç adını alır. Kireç toz halinde nalburlarda açık olarak kilo kilo satılır.

Bilirsiniz, kireçte kabak tatlısı Antakya kabak tatlısının diğer adıdır. Tarifi balkabağı soyulur dilimlenir, kireç kaymağına yatırılır diye başlar. Kireç kaymağı, sönmemiş kireç su ile karıştırılıp dinlendirilirse, kireç tabana çöker ve üstte berrak su kalır. İşte bu berrak su, kireç kaymağıdır, kabak dilimleri bu su içerisine "en az 12 saat süre ile" yatırılır. Kireç kaymağı kabak dilimlerini sertleştirir. Kireç kaymağından çıkarılan dilimlerin üzerinde bulunan kireç acısının çıkması için, bol su ile yıkanır ve süzülür.

Antakya kabak tatlısı nasıl yapılır diyorsanız, söyleyeyim. 1 kilo soyulmuş ve "ince kalın farketmez" dilimlenmiş ve kireç kaymağına yatırılmış kabak için; 1 kilo toz şeker, 1.5 kilo su, 2 su bardağı kaynar su ve yarım limon suyu gerekir. Tencereye 1 kilo kabak, 1.5 kilo soğuk su ve 1 kilo toz şeker konur, tencere açık olarak normal ısıda yarım saat kaynatılır. Yarım saatın sonunda, ocak ısısı yarıya düşürülür ve ara sıra tahta kaşıkla dilimlerin yeri değiştirilerek 1.5 saat süre ile kabak pişirilmeye devam edilir. Tenceredeki şerbet köpürüp ağdalanmaya başlayınca dilimlerde şeffaflaşır. Tam o sırada tencereye yarım limon suyu ile birlikte 2 su bardağı kaynar su ilave edilir. Tencere bir defa fokurdatılır, dilimler maşa ile tek tek tencereden çıkarılır ve soğumaya bırakılır.(-mış)Yapmadım fakat yedim :) Antakya'dan bizlere bu lezzeti tatmamızı sağlayan velimize teşekkür ediyorum.Yeni lezzetlere,tatlara kapımız açık :)
Herkesin bu lezzeti tatmasını diliyorum ve afiyetler olsun ;)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder