18 Mart 2014 Salı

Yoğurtlu Patates Yemeği

Bugün sizlere KırmızıNar Ailesi ve Miniklerimin keyifle yediği Yoğurtlu Patates yemeğini paylaşacağım.Bu yemeği bizler için hazırlayan kreşimizin gözde ikizleri Defne ve Damla'nın anneannesi Gülsün Sipahi'ye çok teşekkür ediyorum.Bir sonraki lezzetimizde buluşmayı diliyorum :)

Yemeğimizin içine tat veren bitkiyi önce bir tanıyalım.
Aspir,Asfur,Aspur,Kurtum,Kırsafrası,Yalancı Safran neymiş acaba?
Bileşikgiller familyasındandır. 25-50 cm yükseklilte, bir yıllık, turuncu çiçekli otsu bir bitkidir. Yağından çiçekli yapraklarından ve tohumlarından infüzyon yolu ile faydalanılır. Oleik asit içerir.
Latincesi:Carthamus tinctorius

Faydaları da neymiş bir göz atalım ;)
Sindirim Sistemi:Müshil ve barsak parazitlerini düşürücü olarak kullanılır.
Kas, Kemik ve Eklemler:Romatizmada kullanılır.

Geçiyoruz Yoğurtlu Patates yemeğimize,malzemelerimiz:
Doğranmış 250-300 gram parça et ya da tavuk etini akşamdan ıslattığımız nohutla beraber tuz ve su koyarak iyice haşlayalım.Et ya da tavuk eti ile yapılışını da sizlere yazayım:

(Tavuk eti ile olursa; Tavuk soğanla rengi değişene kadar doldurulacak, tuz ve küp küp doğranmış patates ve nohut kaynayacak.
Parça etle olursa; Önce soğanla eti pişirelim sonra patates ve nohut ekleyelim.Ayrı bir tencerede bu karışımın suyuyla yoğurt ve yumurtayı pişirelim.İki tencere birleştirilir.Kaynayinca üzerine yağda yaktiğimiz Asfur'u dökelim.)
3-4 orta patatesleri küp küp doğrayalım,yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Yarım kilo süzme ya da 1 kilo normal yoğurdun içine yumurta ve un ilave edelim ve çırpalım,karıştırarak kaynatalım.Et,nohut,patatesin içine karışımı ilave edelim ve kaynatalım.Üzerine yağ ile ısıtılan asfur dökülür.


Soframızda neşe,sağlık,sevdicekler,lezzetler eksik olmasın :) Herkese afiyet bal şeker olsun.

2 yorum: