8 Ocak 2015 Perşembe

Rakı

Rakıyı sek,adamı tek severim !!!!! Haydiiii şerefe =)



Rakı, damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan alkollü bir içkidir. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Rumeli'deki gayrimüslim tebaa tarafından üretilmeye başlanmış ve zamanla Anadolu'da da yaygın olarak içilen bir içki haline gelmiştir. Rakı,üzüm alkolünün anason tohumu ile iki veya üc kez damıtılmasından elde edilir. Alkol oranlari %40 ila %50 arasindadir. Raki kelimesi aslinda genel bir kavram olarakta algilanabilinir. Mesela Girit Rakisi (tsikoudia), Japonlarin pirincten elde ettikleri rakilari (sake), vb. Aslinda pek cok rivayet vardir Raki hakkinda. Bir rivayete göre Arap kökenli bir içkidir. Kimileri ise kelimenin razaki üzümünden geldigini söyler. Bu konuda cesitli iddialar öne sürülmüstür. Dünyada Türk Rakisi`nin ilk kez Osmanli topraklarinda üretildigi bilinmektedir ve uluslararasi tanimiyla "Turkish Raki" olarak kabul edilmistir.

Rakı benzeri birçok içki Akdeniz çevresindeki bazı ülkelerde tüketilmektedir.
Bulgaristan'da sert ve etkili meyve rakıları vardır. Su katınca beyazlamayan sarımtrak renklidir ve genellikle erik ve üzümden yapılır. Bulgar rakısı piyasada Mastika, Targovitsche ve Pechterska isimleriyle bilinir. %37 alkol oranına sahip olan bu rakılar Türk rakısına kıyasla daha tatlı, çabuk sarhoş yapar.

Yunanistan'da ise yaş üzümden üretilen benzer bir içkiye uzo; anasonlu ve kurum üzüm sumasından yapılan sert tadlı bir içkiye ise Tsipouro denir. Sakız aromalı uzo'ya ise "mastik uzo" denir. Türk rakısı, kullanılan anason çeşidinin daha az olması ve genelde alkol oranının fazla olması ile uzo'dan ayrılır.

Makedonya'da üzümden ve anasonsuz olarak sarı ve beyaz çeşitleriyle üretilir ve mastika denir. Türkiye'de özellikle Akdeniz bölgesinin doğusunda üretilen boğma rakıyla benzerlikler göstermektedir. Makedonya'daki Türkler arasında ise sarı rakı popülerdir. Sarı rengini meşe fıçısından ya da içerisine renk ve aroma versin diye atılan meşe çubuklardan alır. Arnavutluk'da ise Makedon rakısına benzer anasonsuz olarak üretilir ancak sarı olanı popüler değildir.

Balkan ülkeleri dışında Fransa, İspanya ve Portekiz'de bu içkinin genel adı anis veya pastis'tir. Aynı rakıda olduğu gibi sulandırıldıklarında kirli sarı-beyaz renk alırlar. İtalya'da sambuca ve Slavcada ise düziko denir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder